Месо на трапезата за последно преди Великия пост, сармички и свинско хапва семейството
Днес е Неделя Месопустна, църковният празник е наричан още Месни заговезни.
Той е винаги в неделя - осем седмици преди Великден.
Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. Според народната традиция на Месни Заговезни младите семейства посещават кумовете си и родителите на булката за вечеря. Семейството се събира на трапезата и заговява с месни продукти.
Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.
Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, е позволено да се ядат млечни продукти и яйца. Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината - великденските.
През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 15 март.