OffNews.bg

Месо на трапезата за последно преди Великия пост, сармички и свинско хапва семейството

Днес е Неделя Месопустна, църковният празник е наричан още Месни заговезни.

Той е винаги в неделя - осем седмици преди Великден. 

Заговява се с месо, затова празничната трапеза е само от месни ястия. Според народната традиция на Месни Заговезни младите семейства посещават кумовете си и родителите на булката за вечеря. Семейството се събира на трапезата и заговява с месни продукти. 

Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо. 

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, е позволено да се ядат млечни продукти и яйца. Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината - великденските. 

През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 15 март.