OffNews.bg

Мъже с тениски на ''Възраждане'' спряха прожекция на филм от ''София прайд''

Демонстранти с тениски на "Възраждане" обсадиха тази вечер столичното филмотечно кино "Одеон" на бул. "Патриарх Евтимий" и не допуснаха прожекция на филм, който е част от програмата на ЛГБТ фестивала "София прайд".

За това разказаха свидетели на случилото се, като в социалните мрежи бяха публикувани кадри от мястото.

На тях се вижда група хора, които държат плакати с надписи срещу "педофилията" и ЛГБТ правата пред входа на киното.

Снимки: Александър Александров/Фейсбук

По това време в салона е трябвало да бъде прожектирам филмът "Близо", част от "София прайд филм фест". Според афиша филмът е подходящ за зрители над 18 години.

"В София днес се прожектира филм, който нормализира и пропагандира хомосексуалните отношения между деца", написа по-рано днес във фейсбук профила ли Кристиян Шкварек, който описва себе си като представител на групата на европейските консерватори. На страницата си той призовава и за участие в "шествие за семейството" в София след няколко дни.

Няма данни някой да е пострадал от протеста, нито коментар от киното или организаторите на фестивала.

"Озверяла тълпа нахлу в "Одеон", написа активистът за граждански права и книгоиздател Виктор Лилов.

Друг присъствал в киното разказва, че протестиращите са влезли в киното, снимали са с телефони и са задавали въпроси на зрителите: "Бях там! Ален с група от около десет олигофрена вдигаха шум като за сто! Уплашиха зрителите, а жените от екипа на киното трепереха от страх. Аз настоявах да се излъчи прожекцията, но полицаите пуснаха нацистите в киното и стана още по-зле. Почнаха да излъчват с телефоните си на живо и да задават заядливи въпроси на хората. Група момичета се страхуваха да си тръгнат, за да не ги набие някой вън! Нямам думи! Това е недопустимо! Повечето бяха с тениски на Възраждане и знамена! Тази партия трябва да бъде забранена и лидерите ѝ съдени! Веднага!"

Междувременно група хора, отново с тениски с надписи "Възраждане", са влезли и в магазинче за крафт бира на ул. "Граф Игнатиев", в близост до киното. Съдържателите на магазинчето добиха популярност с това, че сложиха на витрината надпис, че не обслужват хора от "Възраждане".

Снимка: Cosmic Craft Beer, Бебо Халваджиян/Facebook