OffNews.bg

Линията на бедност трябва да е 418 лв., а не 413 лв., смята КНСБ

Линията на бедност за 2022 г. трябва да бъде 418 лева, а не 413 лв., както предвижда проект на правителствено постановление - е становището на КНСБ. 

В средата на юли беше публикуван проект за обществено обсъждане, в който се предвижда от 1 януари 2022-ра година линията на бедност в страната да бъде 413 лева вместо досегашните 369 лева.

От КНСБ не са съгласни и с предложението на кабинета за промени в методиката за определянето на официалната линия на бедност, предаде БНР. В момента линията е 369 лева.

Според експерти с предлаганите от правителството промени в методиката се предвижда да отпадне корекцията на линията на бедността с инфлацията, измервана с малка потребителска кошница.

От КНСБ са категорично против това с аргумента, че цените на основни хранителни продукти растат и това се отразява особено на нискодоходните домакинства.

Искането на синдиката е предложената от правителството стойност от 413 лв. за линията на бедността за догодина да бъде приета за базова и тя да се индексира с 1,2%, колкото е инфлацията в периода юни 2021-а–декември 2020 г.