OffNews.bg

Край на хартиените извинителни медицински бележки: те стават електронни за всички ученици от 1 октомври

Слага се край на хартиените извинителни медицински бележки за училище.

Те стават електронни за всички ученици от 1. до 12. клас включително от 1 октомври 2023 г.

Новите документи ще постъпват директно до електронния дневник на класа в училището на ученика след прегледа му от лекар - общопрактикуващ и специалист в извънболничната или болничната помощ. 

Промяната обявиха на пресконференция днес министрите на електронното управление Александър Йоловски, на здравеопазването Христо Хинков и на образованието Галин Цоков в присъствието на ръководствата на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, в лицето на д-р Иван Маджаров (БЛС) и д-р Николай Брънзалов (БЗС). Тя става възможна благодарение на свързването на електронната система в здравеопазването с тази на предучилищното и училищното образование на Министерството на образованието и науката (МОН).

В периода от началото на учебната година - 15 септември - до последния учебен ден от месец - 29 септември, петък - ще има възможност за издаване и на хартиена, и на електронна извинителна медицинска бележка.

До училищата няма да постъпва чувствителна здравна информация, тоест при тях документът няма да съдържа диагнозата на ученика.

Как ще става издаването на е-документа на практика?

Ученикът отива за преглед. След него информацията се вписва в Националната здравноинформационна система (НЗИС). Автоматизирано се създава електронен документ, който стига до Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование (НЕИСПУО) към МОН. Тази система разпределя електронната бележка към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик.

Така наречената електронна бележка ще пътува изцяло автоматизирано. На лекаря няма да му се налага още веднъж да изписва нов хартиен документ - медицинска бележка.

"В този документ освен данните на ученика, училището и др. има чувствителна медицинска информация. Не е удачно тази диагноза да бъде широкодостъпна. Затова в електронния вариант на бележката ще постъпва само минимално необходимата информация за извиняване на отсъствията и срокът, за който се извиняват", поясни министър Йоловски.

Сега родителите трябва да заверят хартиената медицинска извинителна бележка с имената си, с подпис и дата. Това отпада.

МОН

Сега в образователната система годишно се регистрират 270 хил. отсъствия на ученици по извинителни причини - посочи министър Цоков. Голяма част от тях са свързани с боледуване. С други думи, средногодишно ученик има по 50 отсъствия, което не е малко на годишна база, отбеляза той.

Оттук нататък за него и служителите му в МОН и регионалните структури на министерството ще е важно да видят статистиката на тези отсъствия и дали ще има промяна след електронизацията.

Това е важно и за още нещо: сега отпадането на ученици от училище е свързано и с голям брой извинени отсъствия. Оттук нататък ще има инструмент, чрез който да се види на какво се дължат те.

Не без значение за министъра на образованието е и очакваното намаляване на административната тежест за класните ръководители. По негови изчисления - с два до три часа на месец, които досега са били необходими за обработката и класифицирането на бележките.

"Това означава около едно денонощие на година, три работни дни на година. Всеки класен ще има три работни дни, които няма да употреби за бележки, а за пряка работа с учениците, с родителите и със своите колеги, за да бъде по-ефективен като педагог и лидер. Виждате от едно малко изменение - много голям ефект в цялата система", отбеляза той и допълни, че промяната е "добър подарък за образователната система в началото на учебната година", за която пожела да е успешна и здрава на всичките си колеги.

Ще отпаднат ли таксите?

Сега издаването на хартиена извинителна медицинска бележка струва пари. Личните лекари взимат между два и десет лева, тъй като услугата не е включена в плащаното по Каса. На журналистически въпрос ще отпаднат ли те Маджаров отвърна, че за издаването на бележката е финалната част от прегледа, за който има потребителска такса, но не и за децата (не всички ученици обаче са деца). "Няма да коментирам отделни случаи" - каза още той.

Електронни ли ще са извинителните бележки от зъболекар?

Скоро се надявам електронни да са и документите, издавани от денталните лекари - каза Йоловски и помоли за "малко търпение - това е първата от много стъпки, които ще направим". Факт е обаче, че много зъболекари не работят със Здравната каса.