OffNews.bg

Комисията по конфискация започна проект за управление на активи, отнети от престъпници

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) започна проект за управление на активи, отнети от престъпници.

„В цяла Европа се осъзнава, че гражданската конфискация е единственият начин да се отнеме възможността на престъпниците да се възползват от икономическите облаги от дейността си. За съжаление, има дефицит в управлението на активи, отнети от престъпници и има много случаи, в които отнетите имоти се закупуват на търг от същите престъпници“, каза председателят на Комисията при представянето на проекта „Усъвършенстване на системата за установяване на активи в България“.

Проектът се финансира по Норвежкия механизъм и се осъществява в партньорство със Съвета на Европа.

По думите на Пламен Георгиев, една от целите на проекта е обменът на добри практики с други европейски държави, тъй като у нас няма специализирано университетско обучение в тази област.

Стойността на проекта в рамките на така наречената Шенгенска програма, по който КОНПИ е бенефициент е близо 1 милион евро, съобщи още председателят на комисията.

„Цялата програма е на стойност 6 милиона евро, а управлението е делегирано на МВР“, заяви посланикът на Кралство Норвегия, н.пр. г-жа Гюру Катарина Викьор. Тя допълни, че важна цел на програмата е да се подобри капацитета на българските правоприлагащи органи, а в това число и на КОНИП в борбата с престъпността.

„Норвежкият грант позволява на Съвета на Европа да се върне към сътрудничеството с традиционни патрньори, сред които и България“, заяви представителят на Съвета на Европа Игор Небиваев и припомни, че това е първият партньорски проект в страната ни от повече от 10 години.