OffNews.bg

Колите в София с екостикери, въвеждат зони с до 30 км в час

Да се въведе национален стандарт за дървата и въглищата за отопление ще поиска Столична община. Те трябва да образуват до 10% пепел при изгаряне, да са с ниска влажност и с малко съдържание на сяра. Социално слабите в София пък да получават пелети, произведени от инсталацията за компостиране. 

Това са част от мерките, които предвижда програма на Столична община за по-чист въздух в София, представени от кмета Йорданка Фандъкова. Инспекторатът ще засили контрола върху строителните обекти и камионите, които излизат от тях с неизмити гуми. По-зорко ще се следят и пунктове за изкупуване на гуми и начините за тяхното унищожение, както и горенето на гуми и пластмаси в гетата. 

Кметът на София да може да спира временно колите в зоните, в които системата за ранно предупреждение прогнозира повишено замърсяване и да пуска безплатен градски транспорт.

КАТ проверява от днес дизеловите автомобили за катализатори и спира от движение колите, които нямат.

За намаляване на опасното замърсяване на въздуха в София ще се въвежда зона с успокоено движение - скорост от 30 км/ч между бул. Христо Ботев, ул. Леге, ул. Алабин, бул. Цар Освободител и бул. Васил Левски. 

Друга промяна, която ще засегне шофьорите, е въвеждането на еко стикери според нивото на замърсяване на отделните автомобили. По този начин при завишено замърсяване ще се спират временно първо колите, които отделят най-много вредни емисии.

Целият пакет за борба с мръсния въздух ще бъде гласуван от Столичния общински съвет на 23 февруари. 

От началото на годината въздухът с столицата е бил замърсен над нормата с фини прахови частици: 

Дружба - 26 пъти, Хиподрума - 26 пъти, Младост - 18 пъти, Надежда - 30 пъти, Павлово - 24 пъти. Допустимото замърсяване е 40 пъти годишно.