OffNews.bg

"Който заплашва президента на Република България Румен Радев, ще бъде ликвидиран на място!", предупреждава фалшива страница на армията

Facebook страница, посветена на българската армия, разпространява призиви за избиване на противниците на новия президент Румен Радев и борба със сила срещу американското влияние в България. 

От страницата "Българска армия (БА)" искат да противодействат на Съединените щати - или "Съединените терористични щати", както ги наричат те - които според тях имат за цел да дестабилизират страната ни. 

В гневна публикация администраторът на страницата се обръща към директора на фондация "Америка за България" Нанси Шилър, обвинявайки я, че Щатите се месят в България от два века. Затова от групата призовават за "контрадействия пред американското посолство на Съединените щати в случай на опит за дестабилизация". 

"Който заплашва президента на Република България Румен Радев ще бъде ликвидиран намясто!", се казва в публикацията от 19 януари. Освен това от страницата приканват три бригади да изпратят поне по един автобус с униформени, за да докажат, че са български генерали като Румен Радев,  а не "американски подлоги". 

Заплахите се появяват само ден след като автор, близък до директора на Руския институт за стратегически изследвания генерал Леонид Решетников, публикува в РИА Новости обширен коментар, в който твърди, че американски фондации планират да свалят от поста му новоизбрания президент чрез протести и безредици с платени провокатори. 


"Ако протестърите се опитат да дестабилизират България , то това ще е идеална възможност да избием враговете на Родината ни! Гответе се за война, ако искате да съхраним стабилността в България!", приканват в същия войнствен тон анонимните. 

Опитите за убеждаване не спират в общи заплахи, защото в подкрепа на тезата си страницата с над 58 хиляди харесвания дава и конкретни дати на организирани протести. Цитирайки свои източници, върлите защитници на Радев казват, че на 22 януари се готвят протести срещу него.


"Имайте готовност на 22-ри въоръжени буквално да изтребим врага на България", заявяват от страницата, допълвайки че "физическото изтребление на либералите е конституционен дълг на всеки българин". Според техните изчисления Радев е подкрепен от 90% от гласоподавателите и не може 5% да решават съдбата на останалите.