OffNews.bg

Кметът на Свищов става доброволец в болница

Кметът на Свищов Генчо Генчев влиза като доброволец в COVID отделението на общинската болница "Д-р Димитър Павлович", съобщи БТА.

Той е взел решението след призива на здравния министър хората от администрацията да съблекат костюмите и да влязат в лечебните заведения, за да помагат на лекарите и медицинския персонал на първа линия.

"В тези тревожни моменти моята роля е да давам най-вече психологическа и логистическа помощ на хората, които в продължение на седмици не излизат от отделението, в което се лекуват заразените с COVID-19, чийто брой се увеличава, а натоварването на персона е изключително голямо", казва Генчев.

Той уточнява, че в момента в отделението се лекуват девет души, един пациент в критично състояние е транспортиран в Областната болница във Велико Търново, а още трима с изразена симптоматика очакват резултатите от лабораторните тестове.
Болницата има сключен договор с изявен лекар инфекционист, който консултира екипа на отделението. Предстои да бъде разкрито още едно COVID отделение с 15 легла. За оборудването му е обявена дарителска сметка. Болницата изпитва недостиг от лекари, медицински сестри и санитари, продължава набирането на доброволци.

От днес детското отделение при МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" продължава своята дейност след десетдневно прекъсване заради карантина на завеждащия отделението.