OffNews.bg

Кметът на Кюстендил със заплата от 7500 лева, била за ''самочувствие''

Общинският съвет в Кюстендил реши почти единодушно новият кмет на общината да получава 7500 лева на месец, съобщи "Нова телевизия".

Преди дни общинарите не приеха Огнян Атанасов той да взима 8400 лева. Самият той определи новата си заплата като справедлива.

"Смятам, че един градоначалник трябва да получава адекватно възнаграждение, за да може да има своето самочувствие. Имаме лошите примери за кметове със зависимости", каза той. 

Атанасов допълни, че един кмет не трябва да е зависим. "Надявам Кюстендил да даде добрия пример на останалите общини в страната и кметовете да не се притесняват от популистки атаки, каквито имаше насочени срещу мен от хора от различни политически сили”, коментира градоначалникът.

С 25 гласа "за" общинските съветници в Благоевград приеха предложението на кмета Методи Байкушев за повишаване на такса битови отпадъци, данък "Недвижими имоти" и данък "Възмездно придобиване на имущества", съобщи БНТ.

Междувременно общинските съветници в Благоевград гласуваха увеличение на местните данъци и такси.

С направените промени размерът на такса смет за 2024 г. ще бъде 2.5 промила, данък "Недвижими имоти" става 2.5%, а данък "Възмездно придобиване на имущества" - 3%.

Според кмета Методи Байкушев увеличението е разумно и ще позволи стабилизиране на общината.