OffNews.bg

Клас 'прослужено време' в САЩ е годишен бонус, в ООН постоянно увеличават заплатата

Аналог на клас "прослужено време" има в редица европейски държави.

Това заяви икономическият съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова пред журналисти днес в отговор на твърдението на редица работодателски организации, че в ЕС добавка за стаж няма. 

Тя представи обобщение на доклад, който показва различни примери от Европа, света и международни организации:

"Има няколко държави, които ползват точно такава добавка за трудов стаж - при едни е залегнало в закон, при други е залегнало в колективни трудови договори. Има ги случаите на Румъния и Гърция, които, под натиска на външни институции, са премахнали добавките за трудов стаж. В Румъния това става след 2010 г. под натиска на Американската търговска камара, в Гърция това се случва под натиска на Тройката", каза Григорова.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа"

На събитието тя представи пример от Словения. Член 129 в Закона за трудовите взаимоотношения на страната гласи, че се полага такава добавка, а размерът ѝ се определя в колективен трудов договор. В друг член от същия закон пише, че минималният ѝ размер е 0,5%. Това е и добавката за стаж, която се използва в сектор хотелиерство в Австрия. В отделните групи на заетост се позиционират различни длъжности. Заетост от група 3, 4, 5 е по образование, а първите три са по задължения и отговорности на кадрите. Това е добавка и отплата за лоялност на работника", добави Григорова. 

В щата Оклахома в САЩ пък има добавка за стаж, но тя се дава като годишен бонус. В ООН пък заплатата се увеличава поетапно с нарастването на стажа на наетия на работник, посредством специална схема.

На обсъждането бяха поканени редица работодателски организации. По традиция те не отстъпиха от позицията си - клас "прослужено време" трябва да отпадне или да се преформира, а на негово място да има добавки, които да не зависят от стажа и възрастта, а от резултатите на работниците.

Подобно бонусна система обаче може да се окаже уязвима, защото бонусите в частния сектор често се раздават на субективен принцип. Според синдиката допълнително възнаграждение може да бъде спряно по лично усмотрение на началника.

Григорова заяви, че добавката е в сравнително нисък размер: "Отчетите на фирмите показват, че добавката е под 2%". Бонусът обаче може да стигне до 50% от възнаграждението. "Тази добавка за принос и ефективност е уязвима", категорична бе тя. 

Теодор Дечев от АИКБ заяви, че организацията не иска премахване на класа, а че той трябва да бъде заложен в колективни трудови договори.

"Не искаме отмяна на класа с проклятие", каза той.