OffNews.bg

Как чалга хит вбеси Радка от Благоевград и я принуди да се прекръсти на метъл вокал

Общо 30 дела за смяна на имена са разгледани в Районен съд - Благоевград през последните 2 години. Александър иска да стане Салих, Стойчо да бъде Стиви, а Атие само Ати. Но сред исканията, описани от в. "Струма", стои и това на Радка от Благоевград, на която ѝ писнало името ѝ да бъде свързвано с популярната чалга песен "Радка пиратка".

22-годишната Радка Иванова от Благоевград поиска да смени името си на Вилелаурия, защото години наред ѝ се подигравали заради чалга парчето на Тошко Тодоров.

Казусът стига до съда и съдия Владимир Ковачев, пред когото била разгледана молбата за смяна на името.

Младата жена обяснила пред съда в Благоевград, че иска да се казва Вилелаурия - така се казвали двама музиканти, чиято музика харесвала. Виле бил вокалистът на финландската метъл група ХИМ, а Лаури - вокалистът на друга известна финландска рок група - “Дъ Расмус”.

Радка Иванова била слушала тяхната музика в трудни моменти.

През годините съученици са се подигравали на Радка и са ѝ давали имена като Радка-Патка.

Майка й свидетелствала, че никога не е била съгласна дъщеря й да носи името Радка /кръстена била на баба си по бащина линия/, и абсолютно одобрявала избора й да си смени името. Детето й се срамувало от името си, а нейните приятели я знаели като Вилелаурия. Тя се представяла с това име от десетина години и всички й викали така.

В нейна подкрепа свидетелства съученичка от гимназията, с която имали общи интереси, слушали музика и излизали заедно. Тя разбрала много по-късно, че приятелката й по документи се казва Радка, и останала шокирана от това. Почти никой не знаел, че тя се казва Радка.

Цялата борба довела до това, че съдът не уважил искането за смяната на името от Радка на Вилелаурия, но приел, че благоевградчанката може да се казва по-съкратено - Вили.