OffNews.bg

Кабинетът Денков отвори вратата за сериозна военна помощ за Украйна

Правителството на академик Николай Денков оттегли няколко акта на служебния кабинет на Гълъб Донев, чиято цел бе да блокират предоставянето на сериозна военна помощ за Украйна.

Назначените от Румен Радев министри се опитваха всячески да попречат на доставките на българско оръжие за ВСУ и бяха внесли в Народното събрание проекторешение, с което всяка следваща военна помощ за Киев да се дава след решение на парламента. Сега новото редовно правителст оттегля това предложение. 

Освен това се отегля и решението за "числеността на запаса на въоръжените сили", което е секретно. Но именно от този документ зависи и бройката на оръжия, които трябва да са налични за нуждите на българската армия. С него кабинетът Донев също се опитваше да блокира предоставянето на допълнителна военна помощ за Киев.

Сега на практика се отварят широко вратите за сериозна българска подкрепа на отбраната на Украйна срещу руските окупатори.

В решенията на Министерски съвет има и друг шамар за президента Румен Радев. Правителството одобри състава на българската делегация за Срещата на върха на страните-членки на НАТО на 11-12 юли 2023 г. във Вилнюс. Мисията ни в столицата на Литва ще бъде водена не от държавния глава, а от министър-председателя акад. Николай Денков. В делегацията са също така и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Срещата на върха ще се проведе на фона на радикално променената стратегическа среда на сигурност, породена от непровокираната и несправедлива война на Русия срещу Украйна, която е грубо нарушение на установения международен правов ред и удар срещу съществуващата архитектура на сигурност. Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на ресорните министри. Ангажиментите засягат пряко управлението и осъществяването на държавната политика в областта на външната политика и международните отношения, както и в областта на отбраната и общото ръководство на Въоръжените сили, съобщава правителствената информационна служба.