OffNews.bg

Искат строги стандарти за колите в ЕС, особено за дизела

Около 68 000 европейци умират преждевременно всяка година заради отровните изпарения от дизеловите автомобили в градовете. Мръсният въздух е причина за смъртта на половин милион души в Европа, като ролята на отровните газове от колите е значителна в това замърсяване. 

Това става ясно от писмо, изпратено от кметовете на София, Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки до европейските институции, в което се настоява за въвеждане на единни мерки за намаляване замърсяването на въздуха от транспорта. 

В текста до Съвета на ЕС и до Еврокомисията градоначалниците искат единни мерки и стандарти за допустимите емисии на превозните средства, защото транспортът е един от секторите, при които количествата на емисиите на парникови газове продължават да нарастват в момента. 

Кметовете настояват до края на годината да бъдат въведени задължителни автомобилни тестове в ЕС, както и строг надзор от организациите, които ги контролират. Второто искане е да се изработят общи стандарти за допустимите емисии на въглероден диоксид с хоризонт 2025 г. и 2030 г., като целта е постепенно намаляване на емисиите от конвенционални превозни средства и широко въвеждане на превозни средства с нулеви емисии. Трето - да се допълнят съществуващите регулации за въглеродни емисии от автомобили със задължителни цели за продажба на превозни средства с нулеви емисии, като се осигури Европейски пазар за нулеви емисии.

Предложете нови гранични стойности за емисиите от Евро 7 - за бензин и дизел, които ще позволят градове в цяла Европа да изпълнят указанията на СЗО за качеството на въздуха, пишат в писмото си Йорданка Фандъкова и кметовете на останалите европейски градове.