OffNews.bg

Идея на Соломон Паси: Влак Лондон - София - Шанхай по технологията на Илон Мъск

След няколко часа по време на панела за туризъм на Седмата среща на върха между страните от Централна и Източна Европа и Китай "16+1" Соломон Паси ще представи идеята на Атлантическия клуб за влакова линия между Лондон и Шанхай по технологията на Илон Мъск. 

"Ние предлагаме тези 16+1 държави да предложат ъпргейдване на трасето Ориент експрес по съвършено нов начин, като се използва технологията на Илон Мъск за скоростен влак", каза Паси в студиото на бТВ.

По думите на Паси, влакът може да се движи с 1200 км в час, така разстоянието от Лондон до Шанхай може да се вземе за 15 часа. Той нарече линията "Лондон - София - Шанхай".

Според него влакът ще бъде много по-ефективен начин за транспорт между Европа и Китай, тъй като самолетите се движат с близо 900 км в час и побират няколко стотин души. Влакът на Мъск може да побере обаче десетки хиляди души. 

Според Паси проектът може да придобие по-ясни рамки след 5-10 години. 

По отношение на търговията между България и Китай Паси заяви: „Ако успеем да продадем на всеки китаец по една кибритена клечка, по едно бурканче кисело мляко, по капка розово масло или чаша българско вино, това ще е предостатъчно, за да има революция в икономиката на България”.

Според него срещата "16+1" е изключителен шанс и идва като естествено продължение на българското председателство на ЕС.