OffNews.bg

И дивите животни слушали преп. Герасим, лъв го следвал до смъртта му

Църквата чества Преподобни Герасим днес. Имен ден празнуват неговите съименници. 

Герасим бил родом от Ливия, от млади години се посветил на служение на Бог и се оттеглил в Тиваидската пустиня. След като живял там много години, той посетил Йерусалим се заселил близо до река Йордан. Около него се събрали много подвижници и се създала голяма обител. 

По това време (V век) Евтихиевата ерес смущавала християните. Мнозина се присъединявали към лъжеучението. 

За разпространението на ереста силно съдействувал един монах, човек умен и хитър, на име Теодосий. Като дошъл в Йерусалим, той обърнал към лъжеучението царица Евдокия, съпруга на Теодосий Млади, и чрез своите хитрини възбудил цялото духовенство против йерусалимския патриарх Ювеналий, който бил свален, и хитрият Теодосий заел неговото място.

Неговото красноречие увлякло за известно време и Герасим. Но той не останал дълго в заблуда,  ревностно търсел истината. Обърнал се за съвет към преподобни Евтимий Велики и след поученията на този свят мъж отхвърлил ереста и се разкаял.

Герасим установил в своята обител най-строг начин на живот и сам давал на братята пример на безкористие и строга въздържаност. Братята нямали никаква собственост, освен една дреха, рогозка, на която спели, и стомна за вода.

През светата Четиридесетница преподобни Герасим обикновено оставял манастира, за да може в усамотение напълно да се предаде на духовен живот. Той се оттеглял в пустинята само с един ученик.

Веднъж, когато прекарвал в пустинята, чудесно видение му възвестило за смъртта на преподобни Евтимий. Той видял хорове ангели, които носели в небесата душата на светия старец, и побързал да отиде в манастира на св. Евтимий, за да присъствува на неговото погребение.

Разказват, че св. Герасим със своята светост привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и оттогава навсякъде лъвът вървял подир него и му служил. А когато преподобният умрял, лъвът дълго време тъгувал и най-после умрял на гроба му.

Преподобни Герасим починал в дълбока старост в 475 година.