OffNews.bg

Хакери твърдят, че са източили данни на милиони българи и фирми. НАП проверява заплахата

От e-mail, регистиран в руския портал Yandex, хакери обявиха, че са източили милиони лични данни на български граждани и данни на фирми от сървър на Министерството на финансите на България.

Хакерите твърдят, че са стигнали до имената, адресите и доходите на гражданите и фирмите, тъй като "Вашето правителство е бавноразвиващо се, а състоянието на киберсигурността Ви е пародия."

Подателите на анонимния мейл твърдят, че разполагат с около 21 GB данни от разбития сървър на Министерството на финансите, а към момента дават линк за достъп до първите 11 GB с данни - за да са в помощ на журналистическите разследвания както на редица български медии, така и на Ройтерс и Би Би Си. 

Макар и написано на английски, съобщението едва ли е с автор, за който английският език е матерен - това личи по словореда и по няколко правописни грешни.

В края на мейла се призовава Джулиан Асанж да бъде освободен.

НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнала за "потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите."

В момента се извършва проверка дали данните са реални. Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно, обявиха тази вечер в лаконично прессъобщение от НАП.

Междувременно от Демократична България излязоха с позиция, в която настояват за оставката на министъра на финансите  Владислав Горанов. 

"Огромни количества данни от бази данни на НАП бяха разпратени от анонимни хакери до журналисти. Такъв огромен теч, в който се съдържат лични данни на милиони български граждани, показва недопустимо ниско ниво на информационна сигурност в държавните органи." - коментират от Демократична България.