OffNews.bg

Глобиха 75 кмета у нас за замърсяване с отпадъци

Глобиха 75 кмета у нас за замърсяване с отпадъци.

Това показват данни на екоминистерството от обобщена информация за осъществения през 2020 г. контрол от 15-те РИОСВ на кметове на общини по изпълнение на задълженията им, произтичащи от Закона за управление на отпадъците.

Миналата година РИОСВ е издало предписания на кметовете на всички 265 общини за почистване и недопускане на образуването на нерегламентирани замърсявания с отпадъци, включително и на речните легла и прилежащите им територии, припомнят от МОСВ. 

Инспекциите са направили над 700 проверки в над 1800 населени места. 

Общата стойност на издадените наказателни постановления на кметовете е 243 300 лв., като някои общини имат повече от едно НП: Сопот - 5; Средец, Асеновград и Дупница по 3; Исперих, Цар Калоян, Силистра, Тутракан и Бобошево по 2.

Най-много нарушения има в Бургаско - 28, следва Русенско - 12, Софийско и Пловдивско по 8. Без нарушения са Варненско, Плевенско и Смолянско. 

Глобените кметове в Бургаско са: в градовете Айтос, Средец, Карнобат и Сунгурларе, в селата са: Везенково, Зимен, Бистрец, Драка, Факия, Загорци, Листец, Планиници, Каравельово, Снягово, Дюлево, Драчево, Драка, Момина църква, Снежа, Ясеново, Люляково, Вълчаново, Дебелт, Зорница, Подвис, Загорци, Ясеново и Съединение.

В Русенско са: градовете Сеново, Кубрат, Исперих, Цар Калоян, Силистра, Тутракан и Дулово, както и селата Просена, Голямо Враново, Смирненски, Глоджево и Белица. 

В Софийско са градовете: Дупница, Сапарева баня, Бобошево, Кюстендил, Горна малина, Бобов дол и районите към СО "Овча купел" и "Красна поляна". 

В Пловдивско са: община Родопи и градовете Сопот, Перущица, Садово, Марица, Асеновград, Карлово и Първомай. 

С най-голяма сума от 23 000 лева е глобен кметът на Дупница, следва кметът на Сопот със 17 000 лева.