OffNews.bg

Главният прокурор отиде в Галиче, за да покаже, че има държава

"Тук сме, за да покажем, че има държава и държавата си върши работата", каза главният прокурор Иван Гешев в Галиче, където се провежда спецакция. Заедно с него е и вътрешният министър Младен Маринов.

Обвинител №1 е разговарял с кмета на община Бяла Слатина Иво Цветков, с кмета на Галиче Страхил Стоянов, както и с местни жители. Гешев и Маринов са поели ангажименти за опазване на обществения ред в селото.

Проверяват се лица с криминални прояви и с нарушения на обществения ред. На място има засилено полицейско присъствие.

На 11 януари 18-годишно момиче беше убито в Галиче. Намерено с прерязано гърло в двора на къщата, в която живее. Тялото беше открито от роднина.

За тежкото престъпление в ареста са двама младежи - единият от тях призна вината си. Той е направил пълни самопризнания пред разследващите. Мотивът за нападението е сексуален.

"Беше извършено жестоко убийство. След такива насилствени актове е възможно да има ескалация на напрежението. Идеята е с кмета да предприемем мерки да се засили сигурността в селото", обяви и вътрешният министър Младен Маринов.

Майката на Андреа иска доживотна присъда за Аксел Олеков, който направи самопризнания за престъплението.

"Това момче е било антисоциален тип, той е бил известен с проявите и действията си. Живее сам. Откъде е имал средства? Очевидно е извършвал престъпления през целия си съзнателен живот", казва Ботьо Ботев, бивш директор на отдел "Убийства" в МВР. Според него, след като Олеков е обществено известен, би трябвало да бъде наблюдаван от службите на реда.

Заради жестокото убийство психолози влизат в училището, където е учила Андреа. Специалистите ще говорят с учениците от 11-и и 12-и клас. Учителите описват Андреа като старателна в училище. Преподавателката й по английски език казва, че не е била отличничка, но винаги е била прилежна.