OffNews.bg

Гласът ни – възможно ли е мнението ни да е от значение?

През януари 2015 г. група неправителствени организации започна инициатива, чиято идея е да създаде свободно пространство на хората с отношение към гражданските процеси в страната. Там гражданите са стимулирани да дават предложения, да изразяват позиция и да коментират промените в законите, касаещи гражданските организации. Гражданските организации от своя страна слушат и се ангажират да внасят в институциите най-добрите предложения.

Основна кауза на платформата „Гласът ни” (glasatni.bg) е да срещне и обедини единомислещи, социално отговорни хора със силна гражданска позиция по важни и актуални за гражданското участие въпроси. Хора, които вярват, че гражданите имат съществена роля в процеса на взимане на решения и са готови да участват в него. 

Една от най-горещите теми сега е доброволчеството. През декември беше анонсирано, че група народни представители ще внасят поредния законопроект за доброволчеството и доброволческата дейност. И за да не стане пак някои ей така да «препише» нещо, е важно тези, които имат мнение по темата, знаят, правят го, да кажат какво мислят. 

Другите първи теми за дискусия на платформата са - "Гражданско участие или как могат гражданите да участват в процеса на взимане на решения, как да се осигури реален достъп до информация, кой и как прави оценка на въздействието на законодателството; Гражданско образование и колко е важно то да е задължителна част от учебната програма;Неправителствени организации или кои са важните законови промени, които ще променят и подкрепят средата, как и от какви източници е редно да се финансират тези организации, каква е ролята им в обществения живот".

Предложенията и дискусиите по всяка от темите ще бъдат следени от модератори – експерти в областта, чиято роля е да канализират дискусиите и да управляват процесите в платформата в посока формулиране на конкретни и реалистични предложения, които да бъдат отнесени към отговорните институции. Направените предложения ще събират публична подкрепа от потребителите.

Създателите на платформата, Български център за нестопанско право, апелират към потребителите да бъдат отговорни към случващото се около тях и конструктивни в предложенията си. Те вярват, че платформата е по-добрата алтернатива на разпиляното говорене и дава реален шанс за гражданско участие във важните промени, които предстоят в гражданския сектор у нас. Активната дискусия ще даде живот на гражданската позиция като ключов елемент от процеса на осъществяване на законодателни промени.

OFFNews е медиен партньор на инициативата.

Платформата е създадена като част от проект, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и се намира на адрес: www.glasatni.bg, регистрацията е свободна и необходима за активно участие в дискусиите.