OffNews.bg

ГЕРБ крие доклад за лошото управление на Топлофикация София

Групата на ГЕРБ в СОС се опитва да скрие доклад за състоянието на "Топлофикация София", съобщи във фейсбук общинският съветник от Демократична България и кандидат-депутат Иво Божков.

Той твърди, че всички от групата на ГЕРБ са гласували с "против" предложението докладът да бъде изпратен до всички членове на Столичния общински съвет.

"Знаете ли защо? Защото решаването на проблема с лошото управление на Топлофикация и преструктурирането на задълженията, инвестициите и формата на управление минава през огромен поток от пари. А там където има потоци от пари, ГЕРБ гарантира отсъствието на прозрачност", коментира Божков.

Симеон Ставрев от групата на "Демократична България" пък допълва, че аргументът на членовете от ГЕРБ бил, че докладът е "чисто технически".

"Самият общински съвет е възложил този анализ - абсурдно е да се крие от него информацията, която е поискал. Още повече, че този доклад трябва да е обществено достъпен за всички", пише още Ставрев.

Въпросният план е на стойност близо 1 млн. долара безвъзмездна помощ от  Агенцията за търговия и развитие на САЩ.Той предвижда възможностите за оздравяване, модернизация, и рекапитализация на "Топлофикация София".

Казусът с дружеството влезе в СОС в началото на месеца. Тогава с 58 гласа "за" беше приет доклада за възлагане на "Топлофикация София" ЕАД да проведе преговори с цел компенсиране на увеличените разходи на дружеството вследствие на значителния ръст на цените на природния газ и въглеродните емисии през 2021 г. Тогава двама не гласуваха, а против беше само Борис Бонев.

Решение на проблема беше предложено в понеделник, когато стана ясно, че държавата може да поеме управлението и собствеността на "Топлофикация София" заради некомпетентното й управление от страна на Столичната община, липсата на инвестиции и натрупаните дългове за стотици милиони левове.