OffNews.bg

Фандъкова след битума по гумите в София: Вадете протокол от застраховател

Всеки гражданин, установил повреда в гумите на автомобила си от разтопения битум в район "Подуяне", да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител. 

На фирма "ДЛВ" ООД, която изпълнява текущия ремонт и поддръжката на уличната мрежа в "Подуяне", ще бъде наложена 100% санкция от абонаментната такса за района, както и неустойка за всички причинени вреди. Предстои те да бъдат изчислени. 

Това обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук, след като асфалтовата смес се разтече на възловия бул. "Дондуков" в участъка между моста "Чавдар" и ул. "Кракра" вчера. 

Основни улици в района се затварят поетапно за обработка с пясък и почистване. Причината е разтапяне на битума, който през есента е положен по пукнатините в асфалтовата настилка. Това е технология, която от години се прилага в София – по този начин преди зимата настилката се запечатва, което предотвратява влизане на вода и разрушаване на асфалта. Обработката на пукнатини е извършена от фирмата „ДЛВ“ ЕООД. 

Най-вероятната причина за разтапянето на битума е сгрешена технология на приготвянето му, което е довело до реакция при малко по-високите температури, уточнява Фандъкова.