OffNews.bg

Фандъкова: Готвим актуализация на бюджета на София, строежът на метрото няма да спре

Готвим актуализация на бюджета на София за 2020 г. Инвестиционната програма на столицата няма да бъде спирана, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук. 

Ще продължат стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти. Ще се довършат и изпълнят и спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса, уточнява кметът. 

Твърденията от последната седмица, че можем да спрем тези проекти и да пренасочим парите за нещо друго, са подвеждащи и неверни. Това означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции, обясява Фандъкова. 

Готов е първият пакет от мерки, с които да бъде подпомогнат малкия и среден бизнес в София, който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса. Това включва данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София.

Въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности: градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности. 

19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. Има повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лв. повече. 

Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона.

6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

Подготвя се и справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-а.