OffNews.bg

Електронните цигари са 95% по-безопасни, уверява проучване на британското правителство

Електронните цигари са 95% по-безопасни от пушенето на тютюн, уверява кампания на британското правителство. Тя почива на проучване, чиято цел е да убеди пушачите, че e-цигарите са по-безвредни и са добър метод за отказване от тютюнопушенето, съобщава"Гардиан".

Държавното учреждение за обществено здраве PHE (Public Health England) пусна видео, което онагледява колко катран задържат дробовете на страстен пушач. За сравнение, същото количество поет никотин почти не оставя следи, ако не е примесено и с катрана на традиционните цигари.

"Ще бъде наистина трагично, ако хиляди пушачи, които могат да се откажат от това с помощта на електронна цигара, не го направят заради фалшиви страхове", казва проф. Джон Нютън от здравната агенция.

“Трябва отново да уверим пушачите, че преминаването към електронни цигари ще е по-малко вредно от пушенето. Този експеримент показва колко е вредно тютюношушенето, а електронните цигари носят само малка частица от този риск", добавя той.

Въпреки уверенията на PHE, общественото доверие в този вид продукти във Великобритания се е понижило, отбелязва "Гардиан". Над 40% от хората вярват, че електронните цигари са толкова опасни, колкото и тютюневите.