OffNews.bg

Дишай: КАТ вече проверява за коли без катализатори, безплатният транспорт от другата седмица

Пътна полиция и пътна инспекция още от вчера са започнали засилени проверки за дизелови коли без катализатори в София. Мярката е срещу мръсния въздух в столицата, тъй като тази зима уредите отчетоха отрови в пъти над нормите. 

Заради повишените стойности на прахови частици Столична община прие пакет от мерки за справяне с мръсния въздух в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова коментира пред БНТ, че още вчера катаджиите са започнали проверки за най-замърсяващите коли, като уточни, че те по принцип са забранени, но тази забрана не се спазва. 

Фандъкова обяви, че започва и по-сериозен контрол в пунктовете за технически прегледи на автомобили. 

"Настояваме пред държавата да се създаде и стандарт както за въглища, така и за дърва, за да се намали количеството пепел, което те изхвърлят във въздуха при отопляването през зимата. Освен това се предвижда и контрол на социалните помощи за дърва и въглища", обясни още Фандъкова. Кметът на София е категорична, че през януари за замърсяването в София силно допринася битовото отопление. 

А другата мярка, която предвижда кметството, за да се справи с мръсния въздух, е да компенсира с безплатен градски транспорт столичани в дните със замърсяване. Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че в момента се оформя докладът как да се случи това и при какви условия. Този доклад ще бъде гледан и най-вероятно подкрепен с мнозинство от Столичния общински съвет следващия четвъртък. Един от начините за компенсация с безплатно пътуване на софиянци в градския транспорт ще е според прогнозата за времето. Ако се очакват мъгли, които задържат мръсотията във въздуха, още от сутринта градският транспорт ще е безплатен", каза още кметът на София.

Фандъкова беше категорична, че дните с мръсен въздух намаляват, но все още са повече отколкото нормите позволяват и обясни, че всяка сутрин се запознава с нормите.