OffNews.bg

ДАЗД: Децата да не се използват за политическа агитация

Държавната агенция за закрила на детето отново се обръща към лидерите на партии и всички участници в предизборната кампания с апел децата да не бъдат въвличани в политическа агитация и да не се използват за политически цели.

От Агенцията обясняват, че практиката от отминали предизборни кампании показва, че по време на публични събития се случва да се използват и разгласяват лични истории и данни на деца чрез показване на снимки или видео, използване на имена или други признаци, по които могат да бъдат идентифицирани. 

ДАЗД припомня, че всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Също така на политическите партии е забранено да създават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст.

Държавната агенция за закрила на детето апелира и към всички представители на медиите да подхождат с отговорност към отразяването на събития с участие на деца.

"Обръщаме внимание, че сведения и данни за дете не се разгласяват без съгласието на неговите родители или законни представители, както и от самите деца, ако са навършили 14-годишна възраст, освен в случаите на задължително уведомяване на органите за закрила на детето за дете, което се нуждае от помощ в рискова ситуация", обясняват от ДАЗД.

Това се отнася и за децата на обществени и политически фигури, които често са обект на засилен интерес в медиите и социалните мрежи, особено по време на предизборна кампания.

"Често в забързаното ежедневие и в старанието си да защитим тезите си, възрастните неволно пропускаме да се съобразим с интересите на детето и е възможно да го изложим на риск. Вярвам, че като общество заедно може да защитим децата и да не ги въвличаме в неприсъщи за тях дейности", заяви председателят на Агенцията д-р Теодора Иванова,.