OffNews.bg

Чакаме кадри от Бангладеш, Индия и Пакистан, за да работят на морето

В момента основният поток от работници от трети страни за летния сезон по българското Черноморие се очаква от Бангладеш, Индия, Пакистан. Това съобщи пред bTV служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Проблемът с липсата на кадри съществува във всички сфери на икономиката. Решението на проблема секторът намира във вноса на работна ръка от трети страни, защото там е най-евтината работна ръка. Кадри от България не достигат, особено на по-ниските нива, каза служебният министър на туризма.

Според него сезонността също оказва влияние, защото това е работа само за няколко месеца.

Вече не сме и толкова атрактивна дестинация за работници от Турция, Молдова и Украйна, защото България не е толкова скъп пазар, заяви Милошев.

Заради недостига на сезонни работници депутатите вече приеха законови промени за оптимизиране на процеса по наемане на граждани на трети страни за сезонна работа.

90-дневната виза вече може да се подновява от територията на България. Преди трябваше работникът да се върне в страната, в която му е издадена. Другото нещо е, че след 9-месечната виза има варианти, при които работникът да остане, обясни Евтим Милошев.