OffNews.bg

БСК: Забраната за вноса на отпадъци ще навреди на рециклиращия сектор

Временната забрана на вноса на боклука може да остави рециклиращия сектор без необходимите суровини, което ще доведе до сериозни вреди на преработвателната промишленост с всички неблагоприятни социални последици.

Това пише в отворено писмо до екоминистъра Българска стопанска камара (БСК). 

БСК обявява, че категорично се противопоставя на лошите практики, като зачестилите случаи на нерегламентирано изгаряне на отпадъци в внос на такива с неясен произход.

От камарата подчертават, че мярката е удар по имиджа на рециклиращата индустрия и че се нанася вреда на околната среда, човешкото здраве и кръговата икономика на България.

"Предприятията от рециклиращата и преработващата промишленост осъществяват внос и износ на отпадъци с различни кодове, които са ценна суровина за българската и европейската индустрия", съобщават от камарата. 

БСК призовава за по-строг контрол върху спазването на действащата нормативна уредба относно вноса и изгарянето на отпадъци, както и на издадените разрешения.

Камарата призова в отворено писмо и за провеждане на спешна работна среща с министъра на околната среда и водите във връзка с оповестени намерения за налагане на временната забрана на вноса на отпадъци.

Мораториумът за вноса на отпадъци ще наруши условията на Европейски регламент 1013/2006, определящ условията за трансграничен превоз на отпадъци в ЕС, както и Базелската конвенция, посочват още от камарата. 

Държавата започна работа по промяна в законодателството, с която да се забрани вносът на боклук в България за срок от една година, съобщи в интервю за БНТ председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева (ГЕРБ).

Вчера по време на заседанието на Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов заговори за налагане на мораториум върху вноса на отпадъци. Борисов даде срок и на министрите до следващата сряда да проверят дали подобна забрана може да бъде наложена, за да се направи задълбочена проверка "дали в страната ни влиза боклукът, който пише на хартия или има злоупотреби". А повод за подготвяната мярка е започналото международно разследване за нерегламентиран внос на боклук от Италия.