OffNews.bg

Бракониери убиха в България световно застрашен египетски лешояд

Бракониери убиха в България световно застрашен египетски лешояд. Птицата, кръстена Бояна, е намерена мъртва със следи от огнестрелна рана в района на град Джебел, съобщи Българското дружество за защита на птиците.

Бояна е първият египетски лешояд, излюпен в eвропейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България.

Тя била маркирана с GPS предавател, който преди няколко дни подал тревожен сигнал към природозащитниците. Екипът на дружеството и специално обученото куче Барс тръгнали към мястото и открили мъртвия лешояд.

Сигнализирали институциите. Сформиран е междуинституционален екип с участието на представители на полиция, прокуратура и държавно горско стопанство. Започва разследване. Образувано е досъдебно производство.

От дружеството определят смъртта на рядката птица като "жестоко престъпление срещу българската природа".

Тялото на лешояда в момента е в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани за изследване и ветеринарна експертиза.

Египетският лешояд е световно застрашен вид и най-бързо намаляващата хищна птица в Европа. Видът е защитен и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 000 до 20 000 лева. За последните две години това е вторият случай на бракониерство над лешояд в област Кърджали след като черен лешояд бе прострелян и по-късно загина от раните си.