OffNews.bg

БНС: Ген. Луков не е бил нацист, другарувал е с евреи

Личността на ген. Христо Луков изобщо не е противоречива. Той не е нацист и не е антисемит. Имал е и приятели евреи. Това е видно от неговия дневник, който се съхранява в Националната библиотека. Там има записани рождените дати на негови приятели евреи, за да не забрави генералът да ги поздрави. Това заявиха организаторите на шествието Луковмарш от "Български национален съюз".

Според тях Луков е бил националист и герой, който е защитавал единствено българските национални интереси. Благодарение на него се осуетява покупката от страна на Германия на частното по онова време дружество Петрол и то става впоследствие българска държавна собственост, заявиха още от организацията.

Тази година Луковмарш ще е в събота. Шествието ще тръгне от бившия Партиен дом в 17:30 ч. Според организаторите в него се очаквало да се включат между 1500 и 2000 души.

От Български национален съюз се оплакаха, че имали лоша комуникация по отношение на провеждането на събитието със Столична община. Според тях кметът на столицата Йорданка Фандъкова правила опити да промени характера на манифестацията и да вместо това да се проведе поклонение.