OffNews.bg

Бивш гард на Доган: Ако аз го пазех в НДК, Енимехмедов щеше да е мъртъв

"Не искам да прозвучи силно, госпожа, но ако аз бях там, това лице щях да го ликвидирам на място."

Думите са от първата телевизионна изповед на дългогодишния телохранител и най-доверен човек на Ахмед Доган - Ерол Челеби, който охранява почетния председател на ДПС до 1997 година. Коментарът му е по адрес на Октай Енимехмедов - младият мъж, който насочи газов пистолет към Доган по време на партиен форум в НДК.

Разказът на Челеби за миналото му с Доган бе излъчен по Нова телевизия във филма на Даниела Тренчева "Ничия земя".

Днес Ерол работи като шофьор към столичната Бърза помощ. Макар да не е виждал политика от години, той признава, че още чувства лоялност към него. Пестелив е на подробности за миналото. Не иска да разкрива и личните чувства и преживявания на Доган от времето, когато се е налагало дори да живеят в едно жилище. Казва, че много пъти го е спасявал и не е допускал да му опрат оръжие в главата. Смята, че не би го допуснал, ако бе присъствал на партийната среща в НДК.

"Това за мен е позор за охранителите. Това е чиста проба позор! Може ли в центъра на европейска столица да допрат оръжие до главата на партиен лидер и държавните служби за охрана да не могат нито да реагират, нито нищо!", възмущава се мъжът.

Челеби признава, че днес за него най-важно е да може да се грижи за семейството си.

Навремето става телохранител на ДПС лидера след тежък подбор. 

"Бях най-близо до Доган. В началото ДПС не беше такова богато. Заедно сме яли сме от едни и същи прибори, чинии, тенджера", спомня си Ерол. Според него част от сегашното партийно ръководство е дошло вече наготово, докато двамата с Доган някога заедно са преминали през немотия и сиромашия. 

"Никога не съм губил доверието му, никога не съм бил изменник, номад от партия в партия. За мен Доган е номер едно", признава Ерол  Челеби.