OffNews.bg

Без санкции за магнитните карти на Френската гимназия

9-та Френска езикова гимназия в София няма да понесе санкции заради системата за вход в сградата, която предложи.

Ръководството искаше да се влиза с магнитни карти, които струват по 2 лева, но могат и да са безплатни за учениците, ако чипът за вход се комбинира с дебитна карта към Първа инвестиционна банка.

Това каза министърът на образованието Меглена Кунева по време на парламентарния контрол след питане на лидера на ДСБ Радан Кънев. 

Кунева е приела уточнението на Френската гимназия, че картите не са задължителни, който не иска такава карта - може да се откаже от нея и също, че училището е искало да предложи на учащите не да бъдат клиенти, а да им се предостави допълнителна услуга. Според министъра на образованието този акт на Френската не нарушава просветните закони и затова няма да има санкции към гимназията. 

След този случай МОН препоръчва повече конкурентност и прозрачност, а също и директорката на Френската гимназия да обясни как е избрала тази банка за защита на училището, защото... "защитата дори на малките потребители трябва да бъде свещено право" - каза Кунева.  

Според Радан Кънев не е редно банки да осигуряват сигурността на учениците -  това е лобизъм.

По думите му най-престижното софийско училище започва да извършва реклама на финансова институция. 

"Ако някой има неплатен кредит, детето му не може да влезе в училище. Допустими ли са такива практики", чуди се Радан Кънев.