OffNews.bg

Без покровителство на началник няма как полицаите да прикрият катастрофа, смята криминалист

"Без покровителство на някой началник на средно ниво, това няма как да се случи", заяви криминалистът Иван Славов пред Нова ТВ за арестуваните в сряда петима полицаи, прикрили катастрофа. 

По непотвърдена информация на 3 юни петимата полицаи поискали подкуп от 10 000 лева от шофьор, за да напишат в докладна, че не са го открили на мястото на произшествието. 

"Много е трудно да се докаже дали са били 10 000, или 1000 лева. Видно обаче има корупционна практика, която не е изолирана. За съжаление, това е пореден подобен случай, който фрапира, тъй като става въпрос за причинена катастрофа с пострадал", каза Славов. 

По думите му е много трудно да се докаже получаването на парите, но не е невъзможно.

"Доказването на корупционни практики винаги изисква използването на СРС, белязване на парите или нещо друго. Знаем, че има камера, която ги е заснела. Не сме сигурни до каква степен обаче това ще изиграе решаваща роля за разплитане на казуса", посочи криминалистът.

Славов обясни, че сигнал за настъпило произшествие се получава първо в дежурната част на управлението, където обикновено работят трима или четирима служители.

"Те сформират група, която да извърши оглед на място. Ако няма пострадал - полицаите просто запазват местопроизшествието" уточни той.

Криминалистът посочи, че в обичайния случай униформените, които отиват да запазят местопроизшествието, са тези, които биха могли да манипулират събитието.

"Пишат една докладна записка до началника на управлението, че са посетили такова произшествие и не са установили водачът да е на мястото", каза още криминалистът. 

Според него до подобни казуси се стига заради "чувство за безнаказаност и господство над положението".

Той подозира, че това не е единствен случай, а чувство за рутина, защото "годините отрицателен подбор" водят до това, че в системата има хора, които не притежават моралните качества да са служители на МВР.

"Да не говорим, че имаше една охранителна структура в МВР, за която се говореше, че потоците вървят чак до Министерството. Специализирана охранителна структура, за която много се изписа и се опитаха да я героизират. За съжаление, във всяко едно управление има по няколко "гнили ябълки", заключи Иван Славов.