OffNews.bg

България праща нова военна помощ за ВСУ

С решения от 23 юни Министерският съвет прие нов пакет от военна и военно-техническа помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба преди минути.

Одобреният списък е съизмерим по обем с помощта от първия пакет, отпуснат от служебното правителство с решение от 22 декември 2022 г., посочват от кабинета Денков.

От Министерски съвет обясняват още, че с предоставянето на тази помощ няма да бъдат нарушени нормативите от запаси за действие на въоръжените сили на Република България и тяхната учебно-бойна подготовка.

Служебният кабинет на Гълъб Донев направи всичко възможно страната ни да не дава оръжейна помощ на Украйна. Това се промени веднага след идването на новото правителство на власт. Бяха изтеглени проектите на Радевото правителство, според които за всяка оръжейна помощ за Киев трябва да се пита парламента.

Посланикът на САЩ Кенет Мертен е изразил задоволство относно избора на редовно правителство, като поставил акцент върху положителната промяна в позицията спрямо Украйна, както и за изразената готовност за оказване на помощ по време на среща с министъра на отбраната Тодор Тагарев, съобщиха по-рано от военното министерство.

България е основният производител в Европа на боеприпаси 122-и и 152-и калибър, които са от времето на Студената война. Този вид изстрели в момента са много необходими за ВСУ, които разполагат с голям брой артилерийски установки от съветските времена.