OffNews.bg

Арх. Здравков: Транспортен хъб на Околовръстното, ако метрото стигне до Витоша

Транспортен хъб да се оформи на Околовръстното, ако метрото стигне до Икеа, планира Столична община. 

Идеята е да се удължи Симеоновският лифт, така че хората да се качват от мотрисата в планината, да се изгради огромен паркинг, а автогара "София Юг" да се премести тук и да освободи жк "Изгрев". Това разказа главният архитект на столицата Здравко Здравков по БНТ. Общинските съветници обаче засега отлагат гласуването на проекта още на ниво комисии и искат допълнителни проучвания и анализи. 

Да освободи от задръствания София има за цел и проектът за изграждането Околовръстното от "Братя Бъкстон" до АМ "Люлин". Той ще надхвърли 500 млн. лева, защото е много мащабен проект, досега такова нещо в столицата не е правено, обясни арх. Здравков. Ще се наложи реконструкция на яз. Суходол, изграждането на тунел и естакади - най-сложното съоръжение в целия Околовръстен път, коментира Здравков.

Днес ще бъде представен проект за трансформация на ул.“Съборна“ между бул.“Витоша“ и Градската градина. "Съборна" е липсващото пешеходно звено между парка на НДК и градината на Народния театър, обясни арх. Здравков. И уточни, че днес ще се премахнат местата за част от автомобилите. 

В представянето освен него ще участват заместник-кметът по транспорт Кристиян Кръстев, общинските съветници Борис Бонев от Спаси София и Зафир Зарков от ГЕРБ, както и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.