OffNews.bg

Арх. Здравков: Депутати ме питат къде ще бъдат запазените им места за паркиране

Депутати питали главния архитект на София Здравко Здравков къде ще са им местата за паркиране след ремонта край храм "Св. Александър Невски". 

Това разказа арх. Здравков на среща с граждани в австрийския павилион FLUKA на площад "Св. Неделя" снощи. Време е да спре мисленето на част от хората у нас, че трябва да има запазени места за тях, коментира той. 

Преобразяването на зоната около патриаршеския храм се прави на два етапа. Първият вече започна и обхваща градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски", част от ул. "Московска", както и бул. "Васил Левски" между паметника "Левски" и Софийския университет. За следващата година остава ремонт на пространството около "Св. Александър Невски", както и бул. "Цар Освободител" и площада пред Народното събрание. Отсечката от ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и катедралата трябва да стане пешеходна, а броят на местата за паркиране се намалява. 

Претенции за това как ще стигат до магазините си с коли имали и собствениците им по ул. "Съборна". Никой не им е обещавал, че ще могат да спират с автомобилите си отпред, отсече арх. Здравков. По плана за реконструкция на пл. "Св. Неделя" "Съборна" става изцяло пешеходна зона и ще свърза площада с Градската градина. Витошка пък ще остане без коли до "Стамболийски". В района на "Св. Неделя" има около 20 вида настилки, това трябва да се промени, каза още главния архитект. 

Сред предстоящите промени в София Здравков посочи важните наредби за реда и рекламата, реконструкцията на пространството около Централна гара и изграждането на асансьор при стръмните стълби до Младежкия театър - реконструкция на връзката между бул. "Дондуков" с ул. "Московска" при "Будапеща" и "Малко Търново".