OffNews.bg

38-годишен мъж призна, че убил баща си, но без да иска

38-годишният Вангел Димитров призна, че е убил баща си преди година, но това не станало умишлено.

Делото беше насрочено днес по общия ред във Варненския окръжен съд. Вангел обаче се възползва от привилегията на съкратеното съдебно следствие, като призна вината си за убийството на баща си Николай, но не и факта, че го е направил умишлено.

Подсъдимият и неговата защита поискаха на следващото заседание на 14 март ще бъдат разпитани само близките на Вангел, както и на полицаите, пристигнали първи на местопрестъплението.

Вангел обвинен за това, че на 9-ти срещу 10 февруари миналата година, във Варна, умишлено убил баща си Николай, като убийството е било извършена по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Подсъдимият излязъл от затвора в края на октомври 2012 година и заживял в дома на родителите си във Варна. В началото на следващата година майка му заминала да работи в Белгия. Останали сами двамата мъже постоянно злоупотребявали с алкохол, а конфликтите им по повод нерешени битови проблеми често прераствали в сбивания.

До фаталния инцидент се стигнало отново след продължителен запой, есксалирал в скандал и сблъсък между двамата. Обвинението посочва, че подсъдимият нанесъл множество силни юмручни удари по главата на баща си, който се свлякъл на земята. Вангел продължил да рита в главата баща си, който вече бил изгубил съзнание.

Съдебно-медицинска експертиза установила, че ударите в главата на пострадалия мъж били между 8 и 10. 63-годишният Николай изпаднал в безсъзнание, а синът завлякъл тялото му в спалнята и го оставил на леглото.

Ден по-късно Вангел потропал на съседите, за да им каже, че баща му бил пребит. Комшиите видели обезобразеното лице на Николай, който бил неадекватен и повикали спешна медицинска помощ. Без да идва в съзнание Николай Димитров починал 10 дни по-късно. Експертиза посочила и причината за смъртта - тежка черепно мозъчна травма, с контузия на мозъка и възпалителни усложнения след това.

Съдът назначи и допълнителна експертиза с участието на психиатър и психолог, която да установи, какво е било действителното психическо състояние на подсъдимия към момента на извършване на престъплението и дали Вангел е бил в състояние на афект, каквото е неговото твърдение.

Според направената преди това съдебно-психиатрична експертиза Вангел имал психични проблеми, в резултат на дългогодишна злоупотреба с хероин, ривотрил и алкохол. В резултат той често изпадал в агресия и налагал близките си – майка си, баща и сестра си.