OffNews.bg

100 000 лева обезщетение за трима лекари, оправдани за смъртта на бебе

Прокуратурата ще изплати общо 100 000 лева обезщетение за нанесени морални вреди на трима лекари, оправдани за смъртта на 5-месечно бебе в Пазарджик.

Това реши Върховният касационен съд, съобщи „24 часа“.

ВКС присъди обезщетение от по 40 000 лева на педиатрите д-р Таня Данева и д-р Георги Павлов и 20 000 лева за д-р Петьо Хаджийски.

Прокуратурата повдига обвинения на тримата лекари за смъртта на 5-месечната Мария. Обвиненията са за убийство поради немарливост. Процесът срещу лекарите започва през 2009 г., а една година по-късно те са оправдани от Окръжния съд в Пазарджик.

5-месечната Мария е приета в болница „Здраве“ в Пазарджик на 19 март 2007 година. Детето е докарано в болницата от пазарджишкото село Огняново.

Мария е първото дете на Стойо Ангелов и Нонка Янкова. Момиченцето е прието в болницата по препоръка на педиатър с диагноза бронхопневмония.

По това време д-р Таня Данева е началник на детското отделение на болницата. Д-р Павлов и д-р Хаджийски пък са редови ординатори.

На бебето са направени необходимите изследвания и започва лечение с антибиотици, като към това се добавят и физиологичен серум и глюкоза. 

Състоянието на момиченцето обаче продължава да се влошава и два дни по-късно е направена консултация със специалист по уши, нос и гърло.

Специалистът констатира катарален отит в дясното ухо, възпаление на средното ухо и увеличени сливици.
Три дни след приемането си в болницата 5-месечната Мария има висока температура и постоянно повръща. Д-р Данева преглежда бебето и забелязва обрив по краченцата на детето.

Лекарите приемат, че обривите са причинени от ухапвания от бълхи. Ден по-късно обаче обривите се увеличават, а през нощта детето започва да се задушава и крайниците му изстиват.

Дежурният лекар д-р Баздигян обдишва момиченцето с кислород и установява, че пулсът му е 170 удара в минута. Д-р Баздигян се свързва с началника на отделението и е взето решение Мария да бъде преместена в интензивното отделение на областната болница.

Бебето е прието в болницата и започва незабавна реанимация. Направени са допълнителни изследвания, които показват, че детето е болно от менингит.

Мария умира на 23 март сутринта. Аутопсията показва, че бебето е починало от вирусна инфекция, усложнена от бактериална инвазия, довели до развитието на гноен отит и менингит.

Прокурор Попова, повдигнала обвиненията срещу тримата лекари, и до днес е убедена, че те са виновни за смъртта на 5-месечната Мария.

Отново бих внесла обвиненията срещу тримата лекари и бих се борила за осъдителни присъди. Потресена съм от този случай и съм убедена, че бях права да повдигна обвиненията, посочи Попова.

В момента никой от тримата лекари не работи в пазарджишката болница „Здраве“. Д-р Таня Данева е завеждащ детското отделение на частна болница в Пловдив. Д-р Георги Павлов работи във Второ отделение на МБАЛ Пазарджик, а д-р Петьо Хаджийски се е насочил към гастроентерологията.