OffNews.bg

Стартира Евро 2012

Футболното събитие на годината Евро 2012 започва днес. За първи път такова първенство се организира в страни от бившия социалистически блок.

Началото на събитието ще бъде дадено на националния стадион във Варшава от президента на УЕФА Мишел Платини. В рамките на 24 дни ще се изиграят 31 мача. Първата среща тази вечер ще бъде между отборите на Полша и Гърция.

Според статистиката най-скъпият играч на това първенство е нападателят на Португалия Кристиано Роналдо, който е оценен на 90 милиона евро. Втори в ранглистата е героят на Испания Андрес Иниеста - 67 млн. евро, а трети английският стрелец Уейн Рууни (65 млн.). Световният и европейски шампион Испания пък е най-скъпият отбор на Евро 2012. Тимът е оценен на общо 653 милиона евро, като това е сумата от цените на всички 23-ма играчи.

Междувременно старът на първенството бе съпроводен и от конфликти. Строителите на Националния стадион във Варшава заплашиха да блокират церемонията по откриването. В акцията планират да вземат участие около 40 фирми-подизпълнители, които не са получили парите си за работата по стадиона. Представителите на компаниите настояват незабавно да получат писмени гаранции за това, че ще получат дължимите суми. Държавната архитектурно-строителна инспекция в Украйна пък обяви редица от съоръжения, построени в Киев за Евро 2012, са обявени за негодни за експлоатация. Проверките установили, че някои обекти не съответстват на проектната документация.

За изграждането на съоръженията са похарчени над 40 милиона долара.