Популациите на половината от всички животински видове на сушата спадат драстично
Популациите на половината от всички животински видове, които обитават сушата, спадат драстично, установи ново изследване, предаде ДПА.
Докладът на експертите от Кралския университет в Белфаст разказва за промените в гъстотата на популациите на над 70 000 обитаващи сушата животински вида от цял свят с течение на времето. Учените установиха, че 48% от видовете на Земята в момента претърпяват спад в размерите на популацията си, докато едва около 3% се наблюдава увеличение.
Степента на изчезването на видовете обикновено се измерва от Международния съюз за защита на природата, който разчита на определени категории заплахи за опазването на видовете. Природозащитната организация е установила, че 28% от живите организми на Земята в момента са застрашени от изчезване.
Новото изследване, от друга страна, представлява глобален анализ на друг критерий т.нар. „популационни тенденции“ - вид критерий, използван при разглеждането на риска от изчезване.
Изследователите установиха, че кризата с изчезването на видовете е значително по-сериозен проблем, отколкото е било показано от традиционните критерии за категоризиране на заплахите. Учените сега твърдят, че 33% от видовете, които Международния съюз за защита на природата смята, че са „в безопасност“, всъщност са изправени пред риск от изчезване.
Според констатациите от новото проучване липсата на видове с нарастващи популации сочи, че не се развиват други видове, които да могат да заемат мястото на изчезналите видове в екосистемата.
"Нашите изследвания са сериозен сигнал за тревога за мащаба на кризата, която вече оказва опустошително въздействие върху стабилността на природата като цяло, както и върху здравето и живота на хората", каза д-р Даниел Пинчейра-Доносо, старши преподавател по еволюционна биология и макроекология в Кралския университет в Белфаст.
Спадовете в биоразнообразието по света се смята за едно от най-сериозните предизвикателства, преди които ще бъде изправено човечеството през следващите десетилетия, тъй като този проблем влияе на функционирането на екосистемите, производството на храни, разпространението на болести, както и стабилността на световната икономика.