OffNews.bg

Изпит за бройлери

Бройлерите узряват за обезглавителя някъде към средата на втория месец, най-късно до края му. Живот кратък и безславен. Поради потребността от нова работна ръка и нови бройлери на пазара на труда, нашите умни ръководители решиха да бъде проведен изпит за получаване на обикновено средно образование след 10-и клас и напълно в духа на бройлеризма не ги питаха нищо сложно. Опитаха се да ги подведат, че „Две хубави очи“ е балада, но някои от децата се сетиха и отбелязаха фактологичната грешка. Досега в текстовете за редакция такъв тип грешка нито веднъж не е била залагана. Следователно ние, даскалите, дето им повтаряме до втръсване да търсят правописни, граматични, пунктуационни и лексикални грешки, също бяхме леко изненадани. Голямо въображение е проявил този съчинител на изпити за бройлери!

Тестът заслужава много обстоен анализ, това тук са само впечатления от пръв поглед. Маниокатапиокатъпотии всякакви наблъскали вътре и нито дума за нежността на Дебеляновите стихове, за огъня на Ботев и вихъра от думи на Гео Милев. Точно така се възпитават бройлери, а не българи. По-глупав тест не съм виждал в даскалската си практика и предполагам, че „специалистите“ на новия ред ще ме обвинят мен в некадърност и изостаналост. Аз учех децата къде да пишат запетаи, кога как се членува, какви са правилата на учтивата форма, но това не било модерно явно и аз съм някакъв ретрограден атавизъм, примерно, реликт, останка от приключила геоложка ера. Маниоката вече ме е погребала под три пласта простотия. Няма да има място за грамотност, езикови правила, български ценности и велики идеи в света на бройлерите. Ще има твърде много и най-разнообразни неща като маниока, тапиока и жабешки яйца, с които бройлерите ще си запълват главите и хладилниците.

Тест за малки глобални тъпунгерчета, които не бива много да се замислят над своя произход и предназначение. Е, как, ще ми опонират съставителите на това недоразумение, нали сложихме вътре цитат от „Левски“, какво по-патриотично. На което ще им отговоря така: драги съставители, вие прочетохте ли какво сте написали във въпрос номер 14? Там се пита коя опозиция липсва в откъса – според мен липсва „свое-чуждо“ от представените четири възможности, но във вашите отговори е посочено, че липсва „народ-личност“. И сега можете ли вие да ми го разясните, ама като на бройлер, така елементарно, ползвайте и сметало, ако се налага – как да я няма тази опозиция народ, който е „гинал под бесилото“ и личност, която е окачена на пиедестала, горе високо на това бесило? И ако смятате, че „свое-чуждо“ присъства, кое определяте като „свое“ и кое като „чуждо“ в откъса от Вазовата ода? Взирам се, напрягам се, ползвам и въображението си и не ми се получава – няма такава опозиция. Ако сте сгрешили, ще си признаете, сигурен съм.

А да ви питам ли и за въпрос 18 – подчертали сте „тиранът люти“ и сте задали въпрос какво е изразното средство. В единствено число. Нарочно ли е, подвеждане ли е или те да си изберат и ще зачетете всеки отговор за верен – и метафора, и инверсия? Не можеше ли да уточните – какви са двете изразни средства? Или също си признайте, че не знаете и вие самите и ще си стиснем ръцете. Все пак „слуги са нужни на народа, не господари“, както отбелязва самият Аспарух Кънчов, a.k.a Пурко. И няма никакво значение кое какво е, важното е там да има една манджа с грозде за бройлерите, да имитираме изпитване, че да им раздадем дипломите, че да се хващат да бачкат, че да теглят кредити и да могат да ги връщат повече време, кви са тия поезии, литератури, измишльотини. Маниока и тапиока са нужни на народа, не носталгия, героизъм, любов към Родината, ще редактирам леко репликата на Аспарух.

Много ще ми е любопитно какви длъжностни характеристики ще изискват от учителите след десетина години, когато съвсем остареят убежденията ми. Какво ли чудо ще е тоз новият аниматор на бройлерите? Дали ще може да скалъпи две правилни изречения? Мисля си, че новият ред някак си няма да хване дълбоки маниокови корени в България и това е обречена мисия. Защото от великия Бай Ганьо знаем, че често проявяваме едно много здравословно генетично съмнение във всичките им глобалистични глупости.