OffNews.bg

Второ обучение за ментори по медийна грамотност с журналистката Миролюба Бенатова

През месец май Коалицията за медийна грамотност организира второ безплатно обучение за ментори по медийна грамотност с лектор Миролюба Бенатова – разследваща журналистка с над 20 години опит в различни медии в България и десетки престижни награди в областта на журналистиката. Обучението е подходящо за работещи в регионални читалища, библиотеки, местни общини и служители на държавната администрация.

То се провежда в рамките на проект “SMART – регионални общности”, с подкрепата на програмата за малки грантове Alumni TIES на Държавния департамент на САЩ и на кампанията “Дни на медийна грамотност 2021”. Обучението е с продължителност 4 сесии по 60 минути. След края му участниците ще могат да подготвят своя версия на приложената обучителна програма.

Дати на провеждане:

10, 12, 17 и 19 май от 17:00 до 18:00 ч.

Завършилите обучението ще получат сертификат за ментори по медийна грамотност в онлайн среда. Той се издава на всички участници, които са присъствали на четирите модула на програмата. От желаещите да вземат участие се изисква единствено да попълнят този формуляр в срок до 9 май 2021г. Местата са ограничени.


Обучението включва следните умения:

За лектора:

Над 20 години мисията й като журналист е да разказва вълнуващи истории, да разкрива важни детайли, да представя интересни личности, да задава въпроси, да се справя с конфликти и да отстоява позиции.

Носител е на десетки награди, някои от които международни. По-важните от тях са голямата награда „Черноризец Храбър“ за разследваща журналистика, наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората“ и наградата за журналистика „Свети Влас“.

Работила е в „168 часа“, БТВ и Нова ТВ. Хоноруван преподавател по документално кино в НБУ, шофьор на такси и мотивационен говорител в корпоративния свят.

Пише за списанията „Биограф“, „L’EUROPEO“, „Мениджър“, „ЕГОИСТ“. Била е лектор в три издания на TEDx в България, част е от класациите за 100-те най-влиятелни жени у нас, както и сред ТОП 50 на най-влиятелните българи във Facebook.

Според Бенатова за журналистите е естествен професионален рефлекс умението много бързо да преценяват достоверността на информацията, която достига до обществото. Тя признава, че дори и те могат да бъдат заблудени, понякога, поради липса на време да проверят нещо.

“Има и фалшиви новини, пропаганда, които доста добре наподобяват истинските. Колкото и опитен да е човек, колкото и професионални натрупвания да има, това не трябва да ни успокоява. Трябва всеки път да имаме едно на ум”, твърди Бенатова.

Бенатова определи ученици от първото обучение за ментори като изключително активни и мотивирани хора, добре информирани и добре образовани.

“Те не са попаднали случайно в тези обучения. Наистина не просто отбиват номера, а искат да вземат за себе си максимума. Някои от тях са с изключително ярко проявен интерес към информацията и работата с нея”, отбеляза журналистката. 

“Най-хубавото на обучението е, че дава структура на всичките знания, които имаме като потребители на социалните мрежи, дава много ясно разграничение на това кое какво е и ни позволява да надградим знанията си”, добави още Бенатова.