OffNews.bg

СБЖ критикува БСП, зове правителството да се намеси за уволнените журналисти от Дума

Председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова поиска правителството да вземе отношение по повод отстраняването на знакови журналисти от вестник "Дума". В позиция, озаглавена "Посегнаха и на Велислава Дърева! Позор!", тя подчертава, че това трябва да стане, защото посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България идвали от "сила, представена в правителството".

Според Тодорова това е репресия срещу техни критики към настоящото ръководство на партията, издаваща „Дума” (Б. ред. - БСП). 

Абстрахирайки се от конкретните спорове в тази формация, които са неин вътрешен проблем, трябва да подчертаем, че каквато и мотивация да тласка някого към посегателства върху журналисти, тя не може да бъде приемана и оправдавана. Това еднозначно е посегателство срещу свободата на словото, журналистическите права и устоите на демокрацията, се казва още в позицията на СБЖ.

Ето и текста на цялата позиция:

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

Днешният ден донесе нов повод за тревога и възмущение сред обществото ни и журналистическата гилдия. От Продевия вестник „Дума”, с който винаги е била неразривно свързана, е отстранена и голямата журналистка, винаги принципно отстояваща позициите си, носителката на „Златно перо” на СБЖ Велислава Дърева. Името ѝ е премахнато от редакционното каре на вестника, дори без да бъде известена.

Това е вече втори случай на посегателство срещу изтъкната журналистка от същия вестник в рамките на два дни. Вчера бяхме вече шокирани от уволнението на нашата колежка Велиана Христова, която освен ярко перо, е и председател на синдикалната организация на журналистите към СБЖ в „Дума”, а е и член на УС на СБЖ. Реагирахме с възмущение за случая с Велиана, в нейна подкрепа бе стартирана и петиция, изпълнила се с подписите и позициите на вече близо 400 журналисти, интелектуалци и обещественици.

Но ето, че днес сме свидетели на нов удар по свободата на словото и по правата на журналистите – предприет е анонимен ход за изхвърляне от „Дума” и на Велислава Дърева, чието име само по себе си от десетилетия е институция и емблема на честната, борбена и талантлива журналистика.

Обществото ни очевидно основателно вижда в действията и срещу Велиана, и срещу Велислава опит за репресия срещу техни критики към настоящото ръководство на партията, издаваща „Дума”.

Абстрахирайки се от конкретните спорове в тази формация, които са неин вътрешен проблем, трябва да подчертаем, че каквато и мотивация да тласка някого към посегателства върху журналисти, тя не може да бъде приемана и оправдавана. Това еднозначно е посегателство срещу свободата на словото, журналистическите права и устоите на демокрацията.

Двойно по-притеснително е, че тази партия днес е част от управляващото коалиционно правителство, а лидерката ѝ заема вицепремиерски пост. Затова и правителството е редно да отговаря – одобрява ли подобни методи срещу „неудобни” журналисти и така ли ще съдейства за изваждането на страната ни от унизителното 112-то място в класацията по свобода на словото?

Посегателствата срещу журналисти винаги и еднозначно могат да носят само позор на всеки, който ги прилага, и на всеки, който не им се противопоставя.

Чест прави на колегията, че еднозначно и солидарно реагира в защита на нашите общи журналистически права.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ