OffNews.bg

Екатерина Генова: Чувала съм, че така са освобождавали хора от БНТ по тоталитарно време

"Приемам, че всеки нов директор има право да назначи свой екип. Но съм изненадана от начина, по който това се прави – без разговор и далеч от етичните и колегиални взаимоотношения. Чувала съм, че така са махали хора по тоталитарно време. Последният пример, който помня, за подобно грубо освобождаване, беше отстраняването на Нери Терзиева като шеф на Ефир 2 от Хачо Бояджиев."

Така бившият вече директор на дирекция "БНТ Свят и региони" коментира пред OFFNews отстраняването си от поста.

Генова си тръгва от "Сан Стефано" 29 след близо 30 години в националната телевизия.

"Днес написах на колегите, с които близо 7 години градихме БНТ 2, че им благодаря, защото повярваха в професионалната кауза БНТ 2 и работиха за нея! Горда съм с това, което постигнахме заедно и което остава в биографията на БНТ и на всеки от нас", казва още Екатерина Генова. 

Тя се разделя не само с директорския пост на двата канала БНТ Свят и БНТ 2, но и със самата телевизия. "Не оставам в БНТ и не бих искала да съм съучастник в хаотичните и доста демодирани промени в програмата на БНТ 2. Вместо регионални новини и актуални информационни предавания от регионите, БНТ 2 ще предлага телевизионен театър от 60-те и 70-те години на миналия век, а новините „По света и у нас“ ще се излъчват едновременно по всички канали. Доста странна идея", добавя журналистката.

"В новините и предаванията на БНТ 2 отваряхме нов информационен прозорец към живота и проблемите на хората в регионите. Сега този прозорец рязко ще се затвори, без проучване на нагласите на аудиторията. Чудесно е да има културно образователен канал, но защо да е за сметка на регионализма, характерен за обществените телевизии в Европа", пита тя.

Според нея концепцията при кандидатстване за генерален директор не може да отмени изискването на Закона за радио и телевизия за създаване на регионална програма.

"Въпреки всичко се надявам, че сегашната програмна политика на закриване в БНТ някой ден ще отстъпи място на политика на създаване и надграждане. Защото зрителите на БНТ го заслужават", казва още Екатерина Генова.

Сред постиженията на двата профилирани канала тя посочва излъчваните всекидневно програми от 5 различни града по БНТ 2, кампаниите като "Да върнем блясъка на храма" и "Купувам българското", рубриката "Търси доброто", танцовото риалити "Надиграй ме", регионалните новини в 21 часа, Коледното матине и др.