OffNews.bg

ЕК алармира за фалшиво изказване на комисар Хан за България

Фалшиво изявление на еврокомисаря Йоханес Хан за България бе тиражирано в няколко слабо популярни сайтове. Стряскащото заглавие "Казвам ви го директно - до 40 години България ще изчезне" - привлече вниманието на много потребители и те започнаха да споделят новината със заблуждаващо съдържание в социалните мрежи.

Часове по-късно пресофисът на ЕК в България официално отрече комисарят да е правил подобно изказване. 

Йоханес Хан, комисар по въпросите на Европейската политика за съседство и преговори за разширяване, никога не е правил изявления с негативен характер относно България. Дори напротив, следва да се отбележи, че в рамките на мандата си като комисар по регионалната политика на ЕС от 2010 г. до 2014 г. той допринесе за реформите в страната с цел устойчивата ѝ модернизация. Цитатите с анти-българска насоченост, които му се приписват, не отговарят на истината и имат за цел да дезинформират и създават анти-европейски настроения в обществото.

Първоизточник на информацията изглежда е червеният патриотичен вестник "Нова зора" и неговият главен редактор Минчо Минчев. После текстът е препечатан от Поглед.инфо и Paralelnews. Първият изобилства от коментари със силно червен и анти-ЕС уклон, а вторият стои в интернет пространството напълно анонимно. Такива интернет страници често са ползвани за информационна война. В тях се пускат гръмки заглавия и компромати, фалшиви и заблуждаващи новини, като се разчита на ниската информационна култура на част от читателите. 

След опровержението на ЕК заглавието на Paralelnews бе променено.

Според "новината" изказването на Хан е направено при представяне на доклад по демографските въпроси на ЕС през 2013 г., като значително място е отделено на България. Контекстът е, че страната ни е се топи, но не по други причини, а поради народопсихологията си, и ЕС трябва да се поучи от това, за да не го застигне същата съдба. 

Медията първоизточник не посочва откъде се е сдобила с доклада. Вместо това конспиративно разказва, че той е дълбоко архивиран, на немски, но с превод разполагали няколко български институции, които го пазели в тайна.

Думите, приписани на комисар Хан

А всъщност следите на тайния немски доклад водят до... „Бъзиклийкс“.

OFFNews изпрати допълнително запитване към ЕК дали посланик Хан е споменавал България в свой доклад на тема демография и в какъв контекст. За отговора ще ви информираме допълнително.