OffNews.bg

АКФ събира номинации за второто издание на Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията

За втора поредна година Антикорупционният фонд (АКФ), ще връчи своите награди „Червена линия: награди за журналистика срещу корупцията“ на 9 декември, Международния ден за борба с корупцията.

От днес до 5-ти декември 2021, за наградата могат да бъдат номинирани или да се самономинират журналисти от печатни, електронни и онлайн медии, които през последната година са осветили случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България.

„И тази година търсим да отличим разследванията и материалите, които задълбочиха разбирането ни за корупцията в България, помогнаха за събуждането на гражданска енергия и прокараха червена линия, отвъд която не можем да толерираме корупцията“ заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Номинациите могат да бъдат подавани за една или няколко от 3-те категории на конкурса:

1. Награда за журналистическо разследване, разкриващо корупция или конфликт на интереси – ще бъдат присъдени Голяма награда (1000 лева и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ) и Специална награда (800 лева и пълна юридическа подкрепа за следващо разследване от екипа на АКФ);

2. Награда за утвърждаване на принципите на върховенството на правото – 600 лева;

3. Награда за млад журналист до 35 години, работещ върху теми, свързани с борбата с корупцията и върховенството на правото – 500 лева.

Номинациите трябва да бъдат мотивирани с журналистически материали, публикувани в последната една година (от 05 декември 2020 до 04 декември 2021 година).
Формулярът за номиниране и пълните условия за всяка от категориите на конкурса се могат да се изтеглят от тук: https://acf.bg/chervenalinia2021

Попълнените формуляри с номинации, както и подкрепящите ги материали, трябва да се изпратят на електронна поща acf@acf.bg до 5-ти декември 2021, 23:59 часа.

Жури от уважавани журналисти, правни експерти и граждански активисти ще оцени получените номинации. Журито ще отличи журналисти и журналистически материали, които разкриват оригинални факти за случаи на корупция или допринасят за обществения дебат и за формирането на обществено мнение, утвърждаващо върховенството на правото.
Церемонията за обявяване на носителите на наградата „Червена линия“ ще бъде на 9 декември 2021, Международния ден за борба с корупцията.

Конкурсът „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.