OffNews.bg

Шефът на атлетиката ни брои рекорда на Стефка за недосегаем

Добромир Карамаринов никога не би гласувал срещу рекорда на Стефка Костадинова. Това уточниха приближени на шефа на българската атлетика специално за OFFNews. В качеството си на вице на Европейската атлетическа асоциация той подкрепи проекта за ново броене на рекордите.

Според Карамаринов обаче проектът няма как да засегне постижението  на Стефка от 209 сантиметра в скока на височина. Аргументът - то е направено на Световно първенство през 1987 г., а на подобни форуми допинг контролът е жесток. Така са спазени изискванията в революционното решение, обясниха приближени на Карамаринов.

Както е известно, в Англия обаче разтълкуваха нещата по друг начин. Там се уплашиха, че ще бъдат заличени всички рекорди, поставени преди 2005 г. Просто от тази дата започва 10-годишното съхраняване на пробите.

Стефка също реагира като ужилена. "За втори пореден път в рамките на 4 месеца съм длъжна да заявя, че намирам предложението за ревизия и евентуално анулиране на световните рекорди за несериозно, некоректно и дори подигравателно.

Тук не става дума само за мен, а за всички, които честно и с огромен труд са постигнали нещо значимо в глобален мащаб, записали са своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения.

Скочих рекордните 209 см по време на Световно първенство, на живо пред погледите на милиарди зрители и с възможно най-строгия допинг контрол.

Най-трудно е да поставиш рекорд по време на шампионат на планетата, защото обикновено там мислиш предимно за златото. Тествана съм стотици пъти по цял свят на най-престижните турнири в атлетиката и отговорност на други е бил броят на допинг пробите и колко години да се съхраняват", написа Стефка Костадинова.