OffNews.bg

Жулиет Греко изпя живота си и напусна сцената завинаги на 93

Легенда на френския шансон, модна икона и културна икона и муза на велики мъже - Жулиет Греко слезе завинаги от сцената на живота на 93-годишна възраст. 

"Жулиет Греко угасна тази сряда, 23 септември 2020 г., заобиколена от семейството си в своята толкова обичана къща в Раматюел. Нейният живот беше необикновен", съобщава семейството ѝ.

Едва преди няколко години, 89-годишната Греко се сбогува със своята истинска любов - музикалната сцена:

"Сцената е моята страна - тя е тази, в която живея най-интензивно и се чувствам жива. Това е любовта. Истинската любов!" написа тя в автобиографичната си книга през 1982 година. 

Родена е в Монпелие, а още 16-годишна, в разгара на Втората световна война, попада в Париж, преживявайки трагично раздялата с майка си и сестра си, депортирани от нацистите в Германия. След войната тя става част от движението на бохемите интелектуалци и посещавайки кафенета, клубове и събирания, се запознава с Жан-Пол Сартр, Майлс Дейвис, Жан Кокто и Борис Виан.

Първият звукозапис на Греко датира от 1950 г. и неговият успех я прави известна извън парижките кръгове. В следващите две десетилетия кариерата ѝ на певица е изключително успешна, като популярността ѝ добива световен мащаб.

Дамата в черно е отдавала сърцето си на трима съпрузи, сред които великия френски актьор Мишел Пиколи, и е отказвала много предложения за брак, включително и на Марлон Брандо.

През 2007 г. Жулиет Греко е диагностицирана с онкологично заболяване, но успява да пребори болестта и да се върне на сцената.