OffNews.bg

"Терминал №3" от 6 март (пълен запис)

Гост в "Терминал №3" на 6 март по OFFRoad Radio беше администраторът на сайта за сериали TVSeries Bulgaria  Ивайло Търпанов.

Освен че е начело на страницата, той е и водещ на политико-обзорното предаване по OFFRoad Radio - "Петата власт".

С него разговаряхме за българските и чуждестранните сериали, за инициативите на сайта и на-вече за наскоро приключилото състезание за аматьорски разказ с награда - заснемане на победителя от Clapboard Film Studio.

Разкажи ни за сайта?

Ивайло Търпанов: Сайтът стартира през 2010 г. в средата на май месец. Започнх го сам, когато се зарибих, ако мога да използвам жаргон, сериали. Първият сериал, който си изтеглих, беше „Монк”, след това „Бягство от затвора” и т.н. До момента смея да твърдя, че съм изгледал към 113 поредици вече. Това са около три месеца и две седмици постоянно гледане. 2010 година нямаше български сайтове за сериали специално, реших да направя такава страница, започна като форум, имаше интерес – в началото слаб, разбира се, но впоследствие се събрахме няколко души и решихме да го превърнем в сайт, който пуснахме някъде 2 седмици след началото на форума. И така вече близо 4 години.

Сайтът е един от най-посещаваните на тази тематика, нали?

Той е най-посещаваният, макар че звучи нескромно. Аз съм на принципа, че конкуренцията е двигател на прогреса, затова следя конкуренцията даже понякога повече отколкото ни следя нас. В момента са 4 такива места, като TVSeries Bulgaria е най-посещаваният. Февруари месец направихме 21 хиляди посещения и 88 хиляди импресии, което е супер, защото по принцип хората теглят, но ги мързи да четат и коментират.

Разкажи ни за инициативата „Изгубени в разказа” – кога се зароди идеята, как протекоха нещата?

Идеята се зароди ноември месец. Тя е на основата на едно състезание в нашия форум, което беше за авторско съдържание – пишеха се разкази по различни теми, които се оценяваха от жури. Наградата в това състезание беше ваучер за книги, ако не се лъжа. Но ноември се събрахме колегите от сайта в един общ чат и взехме решение да направим нещо с тези разкази. Като бройката им е около 50-60, защото състезанието имаше 8 кръга по 12 разказа. Направихме го, защото за нас е важно да има нови неща, да се развиваме. Постоянно въвеждаме нови рубрики, проекти, състезания. Но да се върна на въпроса ти – защо точно се казва „Изхубени в разказа”? Преди това направихме друга надпревара, която се казваше „Сериал на десетилетието”, където избрахме „Изгубени” (“Lost”). И така решихме да съчетаем имената на двете инициативи, и се получи „Изгубени в разказа” – 13 разказа, по един всяка седмица. Бяха оценявани по петобалната система. Победител стана историята „Бар желание”, който ще бъде заснет и пуснат на рождения ден на сайта – 16 май. От другата седмица пускаме кастинг за ролите. Към края на март ще сме избрали хора, надявам се, и април снимаме.

Наскоро ми зададоха въпрос – защо е уникална тази инициатива, и аз ще Ви кажа защо. Уникална е, защото всичко се прави без никакви пари, на драго сърце, студиото, което ще ни записва, също без пари го прави. Имахме подкрепа от много други сайтове, специални благодарности на Fox България за това, че миналата седмица пуснаха едно съобщение на ФБ страницата си за нашия проект.

Какви са настоящите проекти на сайта?

От 2 седмици стартирахме 3 нови рубрики. Едната от тях се казва „От двете страни”, като представя 2 различни мнения за епизодите на „Под прикритие”, доста интересно се получава. Другата е „Vice Versa”, тя представя по-различни погледи върху различни сериали. И третата е „Клуб Weekly Bestс”, която представя топ моментите и топ сцените според екипа на сайта.

Кой е твоят любим сериал?

Аз това си мислех, докато идвах насам, защото знаех, че ще ме питаш. И пределено любимият ми сериал е “Breaking bad” ("В обувките на Сатаната"), защото – само една причина ще посоча – ако сравним играта на Брайън Кренстън в „Малкълм” и в „Breaking bad”, ще видим един коренно различен човек. Това за мен е определението за велик актьор. Не случайно събра доста голям набор от награди. Невероятен е, нямам търпение да го видя отново.

Запис от цялото предаване и интервю може да чуете на този линк.