OffNews.bg

С поздравителен адрес от Путин се откри филмовият фестивал в Москва, Теодор Ушев не е там

Москва. 20 април. Президентът на Московския международен филмов фестивал (ММФФ) Никита Михалков, голям поддръжник на Путин, и председателят на журито на основния конкурс, индийският режисьор Рахул Равел, обявиха откриването на 45-ия юбилеен ММФФ. Прожекцията на българския филм на Теодор Ушев "ф1.618" ще бъде на 24 април. Засега режисьорът, който открито е заявявал позициите си срещу войната в Украйна, не е пристигнал в Москва. Той даде заявки в социалните мрежи, че готви някаква голяма изненада - всички негови почитатели се надяват да излезе на сцената с акция против войната на Путин или нещо подобно.

Церемонията по откриването се състоя в театър "Россия" в четвъртък вечерта, съобщава Интерфакс.

"В нашия свят всичко се променя, понякога много, много бързо, особено напоследък. Но е хубаво, че такъв остров, огромен остров - Московският кинофестивал - остава непроменен, стабилен. Това е успокояващо в много отношения. Поздравявам ви с откриването и ви пожелавам добро кино", каза Владимир Медински, помощник на президента на Руската федерация Владимир Путин, на церемонията по откриването.

Той също така прочете поздравленията на президента към участниците и гостите на кинофестивала.

От своя страна Михалков, президент на филмовия фестивал, поздрави всички присъстващи с началото на фестивала. "Те не се посвениха да дойдат при нас от 35 държави. Ето защо искам да ви поздравя с началото на 45-ия Московски кинофестивал", каза Михалков.

Равел, председател на журито на основния конкурс, заяви, че се гордее, че оглавява журито на ММФФ, като отбеляза, че "този момент винаги ще остане в паметта ми".

"Моите колеги от журито също са изключителни кинотворци (...) заедно ще направим всичко възможно да разпределим наградите по най-добрия възможен начин", каза Равел.

От своя страна, както написа руският министър на културата Олга Любимова в официалния си канал в Telegram, "откриването на ММФФ винаги е очаквано и значимо събитие в културния живот на нашата страна". Тя също така изрази увереност, че "фестивалът ще зарадва публиката с интересна програма и, разбира се, ще се превърне в платформа за нови артистични идеи".


Специална награда за Ирина Купченко

На ММФФ беше връчена специалната награда за покоряване на актьорските върхове и придържане към принципите на школата на Константин Станиславски "Вярвай. Константин Станиславски" бе връчена на Ирина Купченко, народна артистка на РСФСР.

"По принцип цигулките - всички са еднакви (...) всички цигулки изглеждат еднакво, но има една "Страдивариус". И това е Купченко", каза Михалков, връчвайки наградата на художника.

Купченко благодари на организаторите на фестивала за наградата. Тя благодари и на публиката, като отбеляза, че без нея нямаше да има актьори.

"Това е от онези награди, които имат толкова звучна формулировка, че предизвикват смесени чувства - мегаломания с комплекс за малоценност. Защото другите може и да грешат, но аз със сигурност знам, че в професионален план не съм нищо друго освен плод на усилията на огромен брой хора. Това са автори, режисьори и партньори, и аз съм благодарна на всички тях", сподели Купченко.

Искате да знаете повече?

Купченко е филмова и театрална актриса, народна артистка на РСФСР и водеща актриса на Държавния академичен театър "Вахтангов". Дебютира в киното през 1969 г. с ролята на Лиза Калитина във филма на Андрей Кончаловски "Гнездото на джентълмените". През 1970 г. завършва Висшето театрално училище на името на Б. В. Щукин, като през същата година е приета в трупата на Държавния академичен театър на името на Е. Б. Вахтангов.

Играе във филми като "Романтика на влюбените", "Чужди писма", "Странна жена", "Обикновено чудо". Най-известна е с главната си роля в мелодрамата "Самотна жена иска да се запознае".
Московски международен филмов фестивал

ММФФ е вторият най-стар филмов фестивал в света след Венеция. За първи път ММФФ се провежда през 1935 г. По това време той се нарича Съветски филмов фестивал в Москва. Председател на журито на първия фестивал е Сергей Айзенщайн. От 1959 г. кинопрегледът се провежда редовно. До 1999 г. ММФФ се провежда на всеки две години, а след това - ежегодно. Традиционно шоуто се провежда през юни, но през 2018 г. е преместено през април заради Световното първенство по футбол. Тогава е взето решение MIFF да се провежда постоянно през април.

Тази година фестивалът ще се проведе от 20 до 27 април. В основния конкурс участват 11 филма.