OffNews.bg

Роулинг се извини за смъртта на Лупин, друг трябвало да загине

Джоан Роулинг, авторката на поредицата "Хари Потър", се извини на феновете си за убийството на своя герой Ремус Лупин и обясни, че не е планирала да го направи.

Авторката не изневери на своята традиция от няколко години - на всеки втори май тя се извинява на почитателите си за смъртта на някой неин обичан литературен герой. Денят не е случаен - на тази дата в книгата се провежда Битката за Хогуортс, точно преди 18 години от днес.

"Отново е годишнината от Битката за Хогуортс, така че, както обещах, ще се извиня за смъртта. Тази година: Ремус Лупин. В интерес на истината трябва да призная, че решението да го убия дойде чак когато пишех "Орденът на феникса". Артър оживя, затова Лупин трябваше да умре. Съжалявам. Не ми хареса да го сторя. Единственият път, в който редакторът ми ме видя да плача, бе заради съдбата на Теди", написа Роулинг.

"Гардиън" припомня, че писателката е признавала преди, че е смятала да убие бащата на Рон Уизли - Артър, по време на финалната битка, но го е пощадила за сметка на Лупин и съпругата му Нимфадора Тонкс.

Лупин, изигран във филмите от Дейвид Тюлис, бе убит от смъртожадния Антонин Долохов, а Тонкс от Белатрикс Лестранж, оставяйки техния син, Теди, сирак.